MIMORIADNE INFO_COVID-19 (koronavírus)

Ďalšie informácie tu


Call centrá, e-maily pre verejnosť:

Telefonické linky a e-maily pre verejnosť v súvislosti s COVID-19 tu

RÚVZ Stará Ľubovňa 

Call centrum: 0910 440 662, 0911 715 571

e-mail: sl.epida@uvzsr.sk

Nepretržite je k dispozícii verejnosti aj Národné centrum zdravotníckych informácií – 0800 221 234                 



Vládny web ku koronavírusu. Všetky informácie na jednom mieste. Vytvorený a spravovaný na Vládou SR.              

KORONA.GOV.SK

korona.gov.sk



Letáky: 



Aktuality: 

 

Upozornenie!
Vláda SR schválila vyhlásenie núdzového stavu podľa čl. 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z., platí od 16. marca 2020 od 6.00 h.

 

16. marca 2020 budú zatvorené maloobchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií, predajní tlače, pôšt, bánk, čerpacích staníc, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá, práčovní a čistiarní odevov, taxislužieb pri prevoze tovaru, autoservisov, pneuservisov a odťahových služieb.
Všetky doterajšie rozhodnutia naďalej zostávajú v platnosti. Zatvorené zostávajú hraničné priechody a letiská. Obmedzujú sa otváracie hodiny nákupnych centier, zatvorené zostanú bary a diskotéky. Do 14-dňovej karantény je povinný ísť každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia. V opačnom prípade mu hrozí pokuta vo výške 1659 eur. Od 16. marca budú zatvorené školy aj predškolské zariadenia.

 

 

COVID-19 Negatívnych 1523 vzoriek, pozitívnych 72 prípadov

Pondelok, 16. Marec 2020 19:00

Na Slovensku máme k 16.03. 2020 celkovo 72 potvrdených prípadov ochorení COVID-19, negatívnych je 1523 vzoriek.

Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR dnes (16.03.2020) nahlásilo 11 pozitívnych vzoriek a 148 negatívnych vzoriek.

Stručný popis dnes potvrdených prípadov podľa bydliska:

Trnava okres – žena
Trenčín okres – muž
Pezinok okres – muž
Svidník okres – 2 muži
Prešov okres – dieťa
Košice okres – 1. žena, 1. muž
Rožňava okres – žena
Liptovský Mikuláš okres – muž
Sobrance okres – muž

zdroj: www.uvzsr.sk

 

 

Ústredný krízový štáb prijal ďalšie opatrenia, zmeny sa týkajú i zákazu prevádzok

Pondelok 16. Marec 2020 17:51

Bratislava 16. marca (TASR) – Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu (18. 3.). Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní ústredného krízového štábu.
Informoval tiež, že po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. "Takisto budú môcť fungovať taxislužby, no nie na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru, donáškovú službu,“ osvetlil Pellegrini.
Premiér informoval, že na základe pondelkového telefonátu medzi ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) a jeho tureckým náprotivkom by mali v utorok (17. 3.) prísť na Slovensko z Turecka ochranné pomôcky, v státisícových počtoch by malo ísť o respirátory FFP3, FFP2, rovnako ochranné návleky a obleky. "Hoci Turecko údajne malo 23 záujemcov, Slovensko bude zrejme jediné, komu túto dodávku povolí," uviedol premiér.
Krízový štáb takisto odporúča samosprávam a prevádzkovateľom verejnej hromadnej dopravy, aby zakázali vstupovať do prostriedkov MHD bez ochranných rúšok, prípadne ich alternatívy. "Ďakujem už samosprávam, ktoré tak urobili," dodal Pellegrini.
Pripomenul taktiež, že štát sa pripravuje na výplatu sociálnych dávok, ktoré majú byť od stredy (18. 3.) vyplácané na poštách, prípadne prostredníctvom poštových doručovateľov. "Na priebeh budú dozerať jednak pracovníci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré využíva pošta, takisto príslušníci polície a na najexponovanejších miestach aj vojaci," spresnil Pellegrini.
Informoval, že orgány evidujú 992 žiadostí Slovákov, ktorí sú v zahraničí a chcú sa vrátiť do vlasti. "Pripravujeme plán ich repatriácie," uistil premiér.

zdroj: www.korona.gov.sk

 

 

Vláda pripravuje návrat Slovákov z cudziny domov

Pondelok, 16. Marec 2020 16:29

Ministerstvo zahraničných vecí má pripraviť plán návratu občanov Slovenska, ktorí sa chcú z cudziny dostať domov na Slovensko. Rozhodla o tom vláda na mimoriadnom rokovaní v nedeľu 15. marca 2020. Občania majú kontaktovať naše veľvyslanectvá v krajine, v ktorej sa nachádzajú, aby bolo možné zistiť ich počty a rozhodnúť kedy a akou formou ich prepraviť.
Všetci títo naši občania však budú musieť po návrate povinne absolvovať 14-dňovú karanténu v zariadeniach MV SR.  MV SR má k dispozícii tri zariadenia /Gabčíkovo, Liptovský Ján, Donovaly/, ktoré sa budú napĺňať postupne. 
Občania, ktorí už sú po návrate z cudziny doma na Slovensku a nechcú absolvovať povinnú karanténu v spoločnej domácnosti so svojimi rodinami či blízkymi, takisto môžu využiť zariadenia MV SR - pre tento účel je potrebné volať linku 112.
Karanténne centrum v Gabčíkove je  určené občanom Slovenskej republiky, ktorí sú po návrate zo zahraničia povinní dodržiavať 14-dňovú karanténu a nemajú podmienky pre jej absolvovanie bez ohrozenia svojej rodiny, či blízkych. O spoluprácu pri zriadení tohto centra bola požiadaná Asociácia samaritánov Slovenskej republiky, ktorá má bohaté skúsenosti s budovaním, ako aj samotnou prevádzkou dočasných núdzových táborov.

Sekcia krízového riadenia MV SR v spolupráci so Samaritánmi spustili prevádzku tohto zariadenia a od  14. marca prijímajú občanov Slovenskej republiky, ktorí požiadajú o dočasné ubytovanie. Súčasťou ich práce je aj telefonické informovanie potenciálnych klientov o možnostiach ubytovania, režime v ubytovacích priestoroch a pod. Samaritáni dodržiavajú nadštandardné hygienické a protiepidemické opatrenia, aby chránili seba, ako aj klientov zariadenia. Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v Karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov. Klientom je pridelené ubytovanie a sú povinní dodržiavať prísne protiepidemické opatrenia. V karanténnom centra v Gabčíkove už absolvuje karanténu niekoľko desiatok občanov. 

zdroj: Ministerstvo vnútra SR

 

Radíme: Ruky si treba umývať teplou vodou a mydlom

Pondelok, 16. Marec 2020 14:05

Bratislava 16. marca (TASR) - Ruky by sa mali umývať teplou vodou a dostatočným množstvom mydla. Človek by si najskôr mal vyčistiť dlane, potom chrbty rúk a tiež vnútorné strany prstov. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.
Doplnil, že najvhodnejšie je mydliť si ruky krúživým pohybom a potom ich opláchnuť vodou. Správne umývanie rúk má podľa ÚVZ trvať 40 až 60 sekúnd. Utrieť ich treba dôkladne jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom. Textilné uteráky epidemiologička Jana Skalová odporúča používať iba v domácnosti, kde má každý človek svoj uterák.
Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred prípravou jedla, počas nej a po nej, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom. Tiež pred návštevou nemocnice a lekára a po nej, uvádza ÚVZ.
Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, aj ďalším respiračným chorobám. Ak človek nemá k dispozícii vodu a mydlo, môže použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.
Podľa ÚVZ je tiež vhodné vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, ak je to možné, dezinfikovať povrchy a kľučky dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru či jódu, pri kýchaní a kašľaní si zakryť ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť, prípadne kýchať do lakťovej jamky.
"Cez deň sa snažme nedotýkať sa rukami tváre, nosa, úst či očí. Ak totiž máme na rukách zachytený vírus, pri dotyku s tvárou si ho sami môžeme preniesť do dýchacích ciest," priblížila Skalová.
"Snažte sa dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha," odporúčajú epidemiológovia. Podľa nich tiež netreba zabúdať na to, že choroboplodné zárodky môžu byť na tlačidlách zvončekov, na vodovodných batériách, na nákupných vozíkoch a iných bežne používaných predmetoch.

zdroj: www.korona.gov.sk

 

 

COVID-19: Vláda SR prijala na mimoriadnom zasadnutí ďalšie dôležité opatrenia

Nedeľa, 15. Marec 2020 21:40

Vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí (15.03.2020) schválila ďalšie dôležité opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Núdzový stav je od 16.03.2020 od 6.00 h vyhlásený vo viacerých nemocniciach. „Vyhlásenie núdzového stavu vo viacerých nemocniciach je preventívnym krokom. V tejto situácii potrebujeme mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, materiál či techniku z nemocnice do nemocnice s cieľom zabezpečenia čo najlepšej zdravotnej starostlivosti,“ povedal Peter Pellegrini, predseda vlády SR poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR.

Čítať celý článok ...

zdroj: uvzsr.sk 

 

 

Opatrenie ÚVZ SR, ktorým sa s účinnosťou od 16.03.2020 uzatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby, okrem prevádzok uvedených v opatrení a nariadení izolácie skupín osôb

Nedeľa, 15. Marec 2020 21:40

Opatrenia ÚVZ SR, ktorým sa s účinosťou od 16.03.2020 uzatvárajú všetky maloobchodné prevádzky poskytujúce služby, okrem prevádzok uvedených v opatrení a nariadení izolácie skupín osôb (pdf)

zdroj: www.uvzsr.sk

 

 

COVID-19: Negatívnych 1375, pozitívnych 61 prípadov

Nedeľa, 15. Marec 2020 19:14

Na Slovensku máme k 15.03. 2020 celkovo 61 potvrdených prípadov ochorení COVID-19, negatívnych je 1375 vzoriek.

Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR dnes (15.03.2020) nahlásilo 17 pozitívnych vzoriek.

Stručný popis dnes potvrdených prípadov podľa miesta odberu biologického
materiálu:

Trenčín – 5 osôb
Bratislava – 5 osôb
Trnava – 1 osoba
Nové Zámky – 1 osoba
Martin – 1 osoba
Banská Bystrica – 1 osoba
Nitra - 3 osoby
zdroj: www.uvzsr.sk 

 

 

Závery z dnešného zasadnutia Ústredného krízového štábu SR v skratke:
  • zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk
  • povinná 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia
  • zatvorenie všetkých škôl a školských zariadení 
     ...